Több mint 17 millió forint támogatást kapnak a környék német nemzetiségi intézményei

2018.02.23.
Több mint 17 millió forint támogatást kapnak a környék német nemzetiségi intézményei

Képen: Solymári gyerekek német népviseletben a Parlament Vadásztermében az ünnepélyes átadón

Országosan a nemzetiségi iskolák és óvodák 330 millió forint kiegészítő támogatást kapnak 2018-ra, amelyből Piliscsaba, Pilisvörösvár és Solymár német nemzetiségi intézményei összesen mintegy 17,4 millió forintot nyertek el.  Az elnyert összeget a nemzetiségi önkormányzatok beruházásokra és intézményeik működtetésére fordíthatják. A támogató okleveleket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át ünnepélyes keretek között a Parlament Vadásztermében.

Piliscsaba Német Nemzetiségi Önkormányzata mint intézményfenntartó 1,4 millió Ft támogatást vehetett át. Az Önkormányzat a diákok tanulmányi kirándulásának költségéhez járul hozzá, továbbá fenntartási költségekre fordítja a támogatás összegét. A Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola 3 millió Ft támogatást kapott, amelyet az iskola épület-együttesének fejlesztésére fordítanak.

A Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat 4,1 millió forint kiegészítő támogatásban részesül 2018-ban. Ebből az összegből két nagyobb beruházást és több kisebb célt is megvalósítanak. Elsőként a Lustige Zwerge Német Nemzetiségi Óvoda napelem-rendszerének kiépítését, valamint az Általános Iskolában zajló néptánc oktatáshoz szükséges hangtechnika fejlesztést valósítják meg. Emellett a nemzetiségi önkormányzat programjaira, így a hagyományőrző tábor kézműves alapanyagainak beszerzésére fordítják az elnyert támogatást.

A legnagyobb összeget a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat nyerte el, összesen 8,9 millió forintot, amelyet teljes egészében a Német Nemzetiségi Iskola vizes blokkjainak felújítására fordítanak.