Pilisi Szemle 2016/36. hét

2016.09.16.

Beköszöntött az ősz, bár az időjárás szerencsére még a kedvesebb arcát mutatja. Ennek az évszaknak is vannak már jól ismert, nagy közönséget vonzó programjai, mostani Szemlénkben ilyenekről láthatnak összeállítást. A tartalomból röviden: 

  • Évről-évre több a résztvevő a solymári Kud-Arc Egyesület által szervezett Chili Fesztiválon. Idén is megtöltötték a chili szerelmesei a művelődési házat, sőt az utcán is várták programok és érdekességek az érdeklődőket. A főszerep ugyan a chilié volt, de versenyekkel, kézműveskedéssel is készültek a szervezők. És persze, sok zenével.
  • Régi hagyományt folytatva, új tartalmakkal bővített egészségnapon vehettek részt az érdeklődők szeptember első hétvégéjén. A város 2015-ben elfogadott Egészségtervére szervesen épülő programsorozat a modern szemléletű egészséges életmód fontosságára hívta fel a figyelmet. Pál Ferenc és Balogh Béla előadásai mellett a rendezvényre érkezők szűréseken, egészségmegőrző kezeléseken, valamint sportbemutatókon és sportágválasztón vehettek részt. Az egészségnap keretében Csenger Zalán Zsolt országgyűlési képviselő felavatta Piliscsaba új műfüves pályáját.
  • A solymári chilifesztivállal egy napon egy kiállítás is nyílt Solymáron, a Helytörténeti Gyűjteményben. A Múltunk üzenete című tárlat Solymár 750 éves múltját mutatja be, kapcsolódva a település ünnepi, jubileumi évéhez. A kiállítást Solymár polgármestere, dr. Szente Kálmán nyitotta meg, a kiállítás létrejöttéről a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Jablonkay Mária beszélt.
  • Szeptember első hetében ünneplik a Magyar Bányásznapot. Évről-évre Vörösváron is megemlékezést tartanak ebből az alkalomból. A 66. Magyar Bányásznap megünneplésére a Bányász Emlékparkban került sor szeptember 2-án. Ünnepi beszédet mondott Gromon István polgármester, közreműködött a Nosztalgia Dalkör. A megemlékezés koszorúzással zárult.