Pilisi Szemle 2015/05. hét

2015.01.29.

Ha arra kíváncsiak, hogy mi történt a környéken az elmúlt két hétben, ha érdeklik az információk az ebösszeírásról vagy a hulladékszállításról, ha programot keresnek a hétvégére – vagy a következőre, nos, akkor jó helyen járnak, mert ezekről mind-mind szó lesz e heti magazinunkban. A tartalomból dióhéjban:

  • Újévi koncertet adtak a szentiváni zenészek
  • Emlékezés a németek elűzésére
  • Emlékművet állítottak a holokauszt vörösvári áldozatainak
  • A magyar kultúra napja
  • Disznótoros verseny, solymári részvétellel
  • Hírek és programajánló

Tartsanak velünk ezen a héten is!

Január 18-án, vasárnap délután került sor Pilisszentivánon a hagyományos újévi koncertre, amelyen a szentiváni fúvószenekar zenélt, a vegyeskórus énekelt, vendégművészként pedig Mayer Angyalka és Tácsik Zoltán léptek fel. Most következő összeállításunkban ebből láthatnak részleteket.

2013 decemberében nyilvánította a magyar kormány országos emléknappá január 19-ét, a magyarországi németek elűzésének és elhurcolásának emléknapját. Erre emlékeztek ezen a napon Pilisvörösváron is, mégpedig egy kiállítással. A Művészetek Házában megrendezett ünnepségen Gromon István polgármester és Sax László, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott beszédet, közreműködtek a zeneiskola tanárai. A jelenlévők meghallgathatták Weiss Rudolf szabadkai történész előadását is.

A németek elhurcolása után most a vörösvári zsidó áldozatok előtti főhajtásról számolunk be. December 16-án a pilisvörösvári Zsidó Temetőben civil adományozók állítottak emlékművet a holokauszt helyi áldozatainak, a Friedrich Schiller Gimnázium kezdeményezésére. A szoboravató szónoka dr. Verő Tamás óbudai rabbi volt, jelen voltak budapesti, országos és külföldi zsidó közösségek, helyi és állami hivatalok, valamint Izrael állam, az Amerikai Egyesült Államok és Németország diplomáciai képviselői, az áldozatok hozzátartozói, illetve a gimnázium tanári kara és diáksága. A náci népirtás 51, név szerint ismert helyi áldozatáramostantól egy három méter magas, okkersárga kvarchomokkőből készült kő emlékezteti a temető látogatóit.

A kultúrház novellapályázatának díjátadójával, Giricz Máté festményeivel és egy Örkény Istvánról szóló színdarabbal ünnepelték meg Solymáron a magyar kultúra napját.

Hagyományteremtő szándékkal rendezett sváb disznóvágó versenyt Budakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzata. A versenyre meghívást kaptak a solymáriak is, Dunabogdány, Vecsés és Törökbálint mellett.  A kb. 20 fős solymári csapat a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Heimatverein Egyesület tagjaiból tevődött össze. Az eseményen természetesen a PilisTV stábja is ott járt, megmutatjuk, mit láttunk.