Pilisi Szemle 2014/50. hét

2014.12.11.

Advent van, a karácsonyi várakozás ideje. Már mindenhol kigyúltak a karácsonyi fények, és az ünnep közeledtével egyre inkább magával ragad minket a karácsony hangulata. E heti Szemlénkben láthatnak az adventhez kapcsolódó összeállítást is, foglalkozunk egy kicsit könyvekkel, és egy megemlékezésen is jártunk. Témáink röviden:

  • Olvasásnépszerűsítés Lolával és Puskás Petivel
  • A bányászokra emlékeztek Szentivánon
  • Adventi sokadalom Piliscsabán
  • Helytörténeti kiadványok Solymáron

Természetesen lesznek hírek, és ajánlunk további programokat is, tartsanak velünk!

2013-ban indult az OMV Hungária olvasást népszerűsítő programja, mely idén is folytatódott. Ennek keretében került sor december 1-jén a pilisvörösvári Vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában megtartott felolvasó-délutánra, amelyen a cég munkatársai mellett a program nagykövetei, Lola és Puskás Péter olvastak fel és zenéltek a diákoknak. Az esemény végén az OMV 1000 könyvet adott át az iskola könyvtára számára.

December 4. Szent Borbála, a bányászok védőszentjének napja, több településen szerte az országban ekkor emlékeznek a bányászokra. A hagyományok szerint Szentivánon is ezen a napon emlékeznek az egykori bányászatra és az ott dolgozókra. A megemlékezésre idén is sokan eljöttek, egykori bányászok és azok leszármazottai. Az eseményről készült összeállításunk következik most.

Az adventi készülődés jegyében telt a szombati nap Piliscsabán. Kicsiket-nagyokat, gyerekeket, szülőket, családokat vártak a városközpontba, a Klarissza Házba és a Céhegyletbe. Bár eredetileg szabadtérre tervezték a programokat, az esős idő miatt végül az épületben kapott helyet a kézművesek vására, a különféle kézműves foglalkozások és az előadások – tánc, zene, betlehemes.

Elischné Draxler Erzsébet Hazára találva című könyve után újabb nagy fába vágta a fejszéjét. Ezúttal a solymári iskolákat és óvodákat kutatta, a kutatás eredményeit pedig könyvformában mostantól a nagyközönség is megismerheti. A könyvbemutatón közreműködött a Szokolay Bálint Nőikar.