Pilisi Szemle 2014/18. hét

2014.05.05.

Minden kétséget kizáróan beköszöntött a tavasz, és ilyenkor nemcsak a természet éled újra, hanem felélénkülnek az emberek is. Ünnepelnek, emlékeznek, várost takarítanak, és persze, meghozzák a mindennapi élethez szükséges döntéseket. Hogy mindezt hogyan teszik a környéken élők, erről számolunk be e heti Szemlénkben. Lesznek hírek és programajánló, tartsanak velünk!

Ünnepi forgataggal  ünnepelte a betelepülés 290. évfordulóját Pilisszentiván. A “Hittel, kézzel, szorgalommal” mottojú nagyszabású rendezvény azokon a munkákon keresztül mutatta be az elmúlt 290 évet, melyek felvirágozatták a települést.

Amíg Szentiván az ősök betelepülését ünnepelte, addig Solymáron a svábok elűzetésére emlékeztek az elmúlt hétvégén. A község önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a megemékezés részeként dr. Ungváry Krisztián történész előadását hallhatták az érdeklődők április 25-én, pénteken este.  Vasárnap pedig német nyelvű szentmisével és koszorúzással emlékeztek a római katolikus templomban.

Sikeres volt a tavalyi év gazdálkodása Pilisvörösváron. A zárszámadást tárgyalta az önkormányzat április 24-i ülésén. Emellett szóba került a Templom tér fejlesztési koncepciója, a Sporttelep felújítása, és előrelépés történt a Kisfaludy utcai üzletek tulajdonjogának rendezésében.

Az idő nem kedvezett a piliscsabai várostakarítóknak, mégis, az eső ellenére szép számmal vettek részt az április 26-án megrendezett várostakarításon. A település számos pontját tisztították meg a szorgos kezek, majd elfogyasztották a jól megérdemelt ebédet a Céh Egyletben.