Pilisi Szemle 2013/50. hét

2013.12.17.
Pilisi Szemle 2013/50. hét

Épül-szépül a környék, ezen a héten több induló vagy elkészült építkezésről, beruházásról is beszámolhatunk Önöknek. Szó lesz egy évfordulóról, és az önkormányzatok háza tájáról is mondunk híreket. Beszámolóink tartalmából röviden:

  • Elhunyt Szokolay Sándor, Solymár díszpolgára
  • Közmeghallgatás volt Solymáron
  • Felavatták az új műfüves focipályát Piliscsabán
  • Beszámoló a vörösvári képviselőtestület üléséről
  • Egészségház épül az Álomvölgyben
  • 75 éves a Vásár téri iskola

Híreket mondunk, és programokat ajánlunk. Tartsanak velünk!

Vasárnap, 2013. december 8-án elhunyt Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, Solymár díszpolgára. A településhez évtizedeken át tartó jó kapcsolat fűzte. Édesapja, Szokolay Bálint karnagy Solymáron élt, ő alapította a Solymári Nőikart, amely halála után felvette nagyra becsült alapítója nevét. Szokolay Sándor több alkalommal komponált kórusműveket a nőikar számára, kapcsolatuk az utolsó időkig rendszeres volt. A 82 éves zeneszerzőt soproni otthonában érte a halál. Most az ő emlékére készítettünk összeállítást a PilisTV felvételeiből. 2011-ben Szokolay Sándort 80. születésnapján köszöntötték a Nőikar részvételével a városmajori templomban. A 2006-os koncert pedig, amelyena zeneszerző 75. születésnapját és édesapja születésének 100. évfordulóját ünnepelték, abból a szempontból is különleges, hogy ez a PilisTv első felvétele.

Mintegy huszan vettek részt Solymár Nagyközség idei közmeghallgatásán, amit december 4-én tartottak a községháza dísztermében. Szente Kálmán polgármester beszélt az eddig megvalósult és a jövő évre tervezett fejlesztésekről, beruházásokról, tájékoztatást adott a gazdálkodás alakulásáról, és a költségvetés várható alakulásáról, majd a lakosság tehette fel kérdéseit, mondhatta el véleményét. Most egy rövid részletet láthetnak a felvételből. Az ülést élőben közvetítettük az interneten, a felvételt szombaton délután vetítettük, de a következő hetekben – a szokásoknak megfelelően – részletekben vetítjük az ismétlést.

Elkészült, és a múlt héten át is adták Piliscsabán az műfüves futballpályát. A focipálya elkészítésére az MLSZ  pályázatán nyert közel 25 milliós támogatást a város, 8 millió önrésszel. A pályát december 6-án adták át, így nem csoda, hogy maga a Mikulás is részt vett az ünnepségen.

Úgy tűnik, mégsem lesz szükség fejlesztési hitel felvételére Vörösváron. Változott a szociális rendelet, és elfogadták a jövő évi belső ellenőrzési tervet. Beszámolónk következik a képviselőtestület november végi rendes üléséről.

December 4-én egy egészségház alapkövét rakták le Piliscsabán. Az Álomvölgyben épülő ház nem hagyományos orvosi rendelő lesz, de éppenséggel az építése sem mondható szokványosnak…

Idén 75 éves a vörösvári Vásár téri iskola. Ez alkalomból régi tárgyakból, fotókból rendeztek kiállítást az iskolában. A kiállítást a Művészetek Házában megrendezett ünnepség követte.