Harc a szemétért

2013.12.03.

kuka

Solymáron és Vörösváron is két szolgáltató vetekszik a lakossági hulladék elszállításáért. A régi és az új szolgáltató kukásautói is járják a települések utcáit.

A hulladékszolgáltatást korábban mindkét településen a Saubermacher-Bicske Kft. végezte, de felmondták a szerződéseket, mivel a rezsicsökkentés miatti alacsony díjakon nem érte meg nekik szolgáltatni. A környékben – sőt az országban is – sok település járt hasonlóan. Az önkormányzatok sorra írták ki a közbeszerzéseket új szolgáltató kiválasztására, de ezek a pályázatok eredménytelenül zárultak, mivel egyetlen szolgáltató sem pályázott.

deponia-2

Fotó: BM

Vörösváron és Solymáron is november 30-áig volt érvényben a Saubermacher szerződése. December 1-jétől így a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ideiglenes kényszerszolgáltatót jelölt ki: mindkét településre a székesfehérvári önkormányzat tulajdonában lévő DEPÓNIA Kft.-t. A cég Solymáron a szokott rendben, keddenként szállítja el a kommunális hulladékot, a lakótelepen pedig pénteki napokon is jár. (Tájékoztató itt.) Pilisvörösvárról egyöntetűen pénteken szállítják el a lakossági kommunális hulladékot, a szelektív hulladékgyűjtés pedig december 7-én lesz. (Tájékoztató itt.)

A történet újabb fordulatot vett, amikor a Saubermacher-Bicske Kft. november végén, a szerződés lejárta előtt néhány nappal bejelentette, hogy visszavonja a felmondást, és december 31-éig mégis hajlandó szolgáltatni, változatlan feltételekkel. Ekkorra azonban már megvolt a kijelölt szolgáltató.

Vörösváron és Solymáron tehát jelenleg hivatalosan és jogszerűen a Depónia Kft. szolgáltat, ugyanakkor a Saubermacher kukásautói is járják a települések utcáit. A helyzet megoldása érdekében december 3-án megbeszélést tartanak az érintett cégek, önkormányzatok és a katasztrófavédelem képviselői.

Piliscsabán az önkormányzat még novemberben megállapodott a Saubermacherrel, így decemberben is ez a cég szállítja el a hulladékot. Januártól azonban várhatóan itt is kijelölt szolgáltató lesz. (Tájékoztató itt.)