Védelmi gyakorlatot tartottak Vörösváron

2013.11.07.
Védelmi gyakorlatot tartottak Vörösváron

2013. október 30-án került  sor a háromévente kötelező külső védelmi gyakorlatra Pilisvörösváron a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének irányításával.

A gyakorlat azt helyzetet szimulálta, hogy a telephelyen a raktárépületben tűz üt ki egy elektromos berendezés meghibásodása miatt, így a raktárban tárolt növényvédő szerek égése során mérgező anyagok kerülnek a szabadba. Ilyenkor a működési terület szerint illetékes III. kerületi tűzoltó-parancsnokság egységeit riasztják, és az oltásban segítséget nyújt a helyszínre elsőként kiérkező Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A veszélyes anyag miatt a gyakorlat során a Pest megyei katasztrófavédelmi mobil labort is bevetették, és méréseket végeztek a mérgező anyagok jelenlétéről és terjedéséről.

DSC_0042A gyakorlatba bekapcsolták a Német Nemzetiségi Óvodát is, ahol a gyerekek részére felkészítést és tűzriadót tartottak. Így gyakoroltatták azt is, hogy miként zajlik, ha egy hasonló esemény miatt azonnal meg kell kezdeni a gyermekek kimenekítését.

A lakosság tájékoztatására a polgári védelmi szervezet hangosbemondóval felszerelt gépjárművel járta az utcákat és hívta fel a lakosság figyelmét az elzárkózás fontosságára. Természetesen mindez “csak” gyakorlat volt.