Népek táncai

2013.09.06.
Népek táncai

solymáribúcsú_2013_kicsi15-én, a Művelődési házban 4 órától népek táncait láthatják. Közreműködik a Cédrus Táncegyüttes, a Herbstrosen Tánccsoport, a Hétlépés Tánccsoport, a sóskúti Vecernica Szlovák Hagyományőrző Néptánccsoport, a Budajenő –Telki Székely Társulat, a DEJSZEN zenekar, valamint D. Kiss Ildikó és barátai.

A Cédrus Táncegyüttes 1999-ben alakult. Legfontosabb célkitűzése a Kárpát-medence elsősorban magyar tánchagyományainak ápolása, tovább éltetése és bemutatása, hogy a jövő generációi is élhessenek nemzeti kultúrális örökségünkkel. Csoportvezető: Lőrincz Beáta és Varga Zoltán.

A Herbstrosen (Őszirózsa) Tánccsoport 1998 novemberében alakult. Különlegessége, hogy csak házaspárok alkotják. A csoport öltözetében is követi a solymári hagyományokat, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy előadásaik színvonalasak, a hagyományokat hűen tükrözők legyenek. Alakulásuk óta számos hazai és külföldi meghívásnak is eleget tettek. Csoportvezető: Marlok Róberné, Manninger Miklós.

A solymári Hétlépés – korábban Ifjúsági – Tánccsoport 1983-ban alakult lelkes solymári fiatalokból, akik a magyarországi német nemzetiség hagyományainak ápolását tűzték ki célul. A hagyományőrző táncokon kívül nagy sikerrel állítanak színpadra népszokásokat, különböző élethelyzeteket, és rendeznek hagyományőrző bálokat. Csoportvezető: Milbich Edit, Geringer Péter.

A Sóskúti Emlékéremmel kitüntetett Sóskút 2000 Társaság szlovák hagyományokat ápoló Vecernica tánccsoportja 2004-ben alakult, azért, hogy Sóskúton a még fellelhető szlovák táncokat összegyűjtse és feldolgozza. A csoport 12 alapító taggal indult. Korukat tekintve az idősebb korosztályhoz tartoznak. Névválasztásuk szimbolikusan erre utal, bár az elmúlt évek folyamán létszámuk néhány fiatallal gyarapodott. Első feladataik közé tartozott, hogy Sóskúton az idősek körében még ismert szlovák táncokról anyagot gyűjtsenek. Sajnos, ez a munka kevés eredménnyel járt. Sóskúton a polkát táncolták, de már csak néhány lépés az, ami mára megőrződött. A kevés helyi anyag miatt más szlovák tájegységek táncaiból tanulnak és táncolnak.
Az évek folyamán létszámuk, tudásuk, repertoárjuk és ismertségük egyre gyarapodott. Művészeti vezetőjük Lőrincz Hortenzia a Népművészet Ifjú mestere, a csoport vezetője Papp Istvánné.

A Budajenő–Telki Székely Társulat tagjai az 1945-46-ban Budajenőre és Telkire érkező gyergyóditrói és gyergyóremetei székelyek szép erdélyi magyar nyelvének ízét, távoli múltból eredő népszokásaikat, székely hagyományaikat, népdalaikat, táncaikat ápolják. 10 évvel ezelőtt a Székely betlehemes bemutatásával kezdődött munkásságuk. A társulat, már három darabbal is büszkélkedhet. Az első, a 2010 tavaszán bemutatott az Egy este a fonóban című. A második a Törökbúza bontás, amit 2011 májusába vittek színpadra. 2013 év tavaszán pedig, az Adjon Isten jó estét című darabot mutatták be. Ezen kívül, 2010 óta minden évben megrendezik és felélesztik a régi székely farsang temetés hagyományát. A társulat elnöke: Szabó Attila, a táncok betanítója Dalosné Kovács Györgyi.

A DEJSZEN zenekar 2011 tavaszán alakult Solymáron, zenéjük főképp a balkáni valamint erdélyi, román, cigány népzenéből és közel-keleti elemekből táplálkozik, amit saját ötletekkel vegyítenek és esetenként helyet kap benne az improvizáció is. Céljuk egyre több embernek megmutatni a népzenét, mindegy hogy épp melyikről is legyen szó. Tagok: Berezvai Marcell (gitár), Molnár Tamás (szaxofon, kaval, ney, cicélő), Orbán Benedek (tapan, kanna), Réti Benedek (harmonika), Varga Lőrinc (bőgő, ének).

Először a magával ragadó hangulatú ír dallamok fogták meg D. Kiss Ildikót, aki zenei előképzettség nélkül kezdte el hallás után megtanulni és énekelni őket. Később úgy érezte, hogy maga Isten az, aki kézen fogja őt és tovább emeli felfelé. Ezért most már csak olyan énekeket énekel, melyek Istent dicsőítik.