Napirenden Solymár 2013.04.24./2. rész

2013.05.15.

A solymári képviselőtestület 2013. április 24-ei ülésének felvétele – 2. rész.

Az első rész felvétele

A rövid szóváltásból kiderült az is, hogy az SKE a kerekhegyi sziklagyepen át tervezett út miatt megtámadta a felsőbb hatóságnál Solymár szabályozási tervét, amit tavaly megszavazott a testület, így most az egész település szabályozása áll.

Szintén felsőbb jogszabályok miatt módosították a település vagyonrendeletét, majd elfogadták a 2012. évi költségvetés 4. módosítását és a zárszámadást. A szemétszállítási rendeletből a kormányhivatal törvényességi felhívásának eleget téve törölték a szemétszállítási díjtételeket, mert január 1-jétől eltörölte a törvény az önkormányzatok díjmegállapítási jogát. A szemétdíjakat ez a módosítás nem érinti, azok nem változnak. Módosították továbbá a szociális rendeletet, amiben a szociális étkezés, a házi segítségnyújtás és a nappali ellátást nyújtó idősek klubja térítési díjait határozták meg.

Napirendre volt tűzve, de mégsem tárgyalták a 2014-es év költségvetési koncepcióját, amelyet eredetileg április 30-áig kellett volna elfogadni. De időközben kiderült, hogy az országgyűlés módosítja az erre vonatkozó törvényt, mert az önkormányzatok ilyenkor még nem rendelkeznek kellő részletességű adatokkal. A következő évre vonatkozó költségvetési koncepciót a törvénymódosítás után október végéig kell elkészíteni és elfogadni.

Napirendre került viszont a BKK-val kötött szerződés meghosszabbítása. A korábbi szerződés április végéig szólt, úgy volt ugyanis, hogy májustól a Volánbusz átveszi a BKV agglomerációs járatainak üzemeltetését. Kiderült azonban, hogy a Volánnak sem eszközparkja, sem kapacitása nincs egy ilyen gyors váltásra. A közbeszerzés pedig, amit alvállalkozók számára írtak ki az üzemeltetésre, sikertelen volt. Így most legalább év végéig még a BKK fog szolgáltatni, ezért májustól december 31-éig újra szerződést kötnek Solymárral.

A korábbi szerződésben a BKK vállalta a Kerekhegyre közlekedő 157-es járat beindítását, ami a budaligetiek tiltakozása miatt és a buszmegállók kialakításának nehézségei miatt eddig még nem valósult meg. Szente Kálmán polgármester elmondta, hogy Ordódy György és dr. Szentkláray Ferenc képviselőkkel rendszeresen részt vesznek a megbeszéléseken, és azon vannak, hogy előremozdítsák az ügyet. A testület most arra hatalmazta fel a polgármestert, hogy a szerződést úgy kössék meg, hogy határidőt rögzítenek benne a 157-es járat beindítására, és ha addig nem sikerül megvalósítani, akkor az önkormányzat a nem teljesült szerződési feltételek miatt megteheti, hogy nem fizet. Várhatóan év közben pedig eldől, hogy ki és milyen konstrukcióban üzemeltetheti jövő évtől a Budapest környéki buszjáratokat.

 (folyt. köv.)