Vonatpótló, volánbusz vagy autó?

2013.04.13.
Vonatpótló, volánbusz vagy autó?

Zsúfolt volánbuszok és üres vonatpótlók közlekednek reggelente Budapest felé a 10-es úton. A vágányzár idejére igyekeztek megszervezni a vonatok pótlását, de az első tapasztalatokból az látszik, hogy a tömegközlekedés nem zökkenőmentes. Menetrendi szakértők egyeztettek a helyi önkormányzatokkal.

A fő problémát az okozza, hogy a vonatpótló autóbuszok – az előzetes terveknek megfelelően – csak a vasúti megállókhoz közel eső kijelölt buszállomásokban állnak meg, a többi távolsági buszmegállóban nem. Azok számára viszont, akik eddig vonattal utaztak, és most buszra kell váltaniuk, célszerűbb a távolsági buszjáratokat igénybe venni, mivel azok több helyen, így a legtöbb esetben az utasok lakhelyéhez közelebb állnak meg. Ennek eredményeképpen reggelente a vonatpótlók üresen húznak el a tömött megállók előtt, a Volán menetrendszerinti járatai pedig annyira zsúfoltak, hogy sokan nem férnek föl rá.

Menetrendi egyeztetést tartottak

A lakosság számára célszerű lenne, ha a vonatpótló buszok minden Volán-buszmegállóban megállnának, illetve ha a Volán és a MÁV minden járaton kölcsönösen elfogadná a vonat- és buszjegyeket, illetve bérleteket. Ezek a kérések merültek fel azon az egyeztetésen is, amit a vonatpótló buszok menetrendjéről tartottak április 11-én, csütörtökön koradélután Pilisvörösváron. Az egyeztetést a Közlekedéstudományi Intézet szervezte, a tárgyaláson részt vettek a közlekedési társaságok menetrendi szakértői és több környékbeli önkormányzat képviselői (Pilisvörösvár, Solymár, Pilisszentiván, Pilisszántó és Pilisjászfalu). Az önkormányzatok egyöntetűen kérték a Budapest és Esztergom közötti tömegközlekedés átalakítását a lakossági igényeknek megfelelően. A módosításokra méghozzá hamar lenne szükség, mert az ingázóknak ez mindennapos probléma. Ígéretet nem kaptak a helyiek, de kérésüket felterjesztik az illetékes államtitkárnak.

A sajtó nem kapott meghívást az eseményre, de reméljük, az eredményekről majd (ezúton is) tájékoztatják az utazóközönséget. Addig pedig: érdemes azokat a buszmegállókat igénybe venni, ahol a vonatpótlók megállnak…

Ha már autó, töltsük meg

Sokan a kényelmetlen utazás miatt saját gépkocsival próbálkoznak, ami csak még tovább növeli a forgalmat a 10-es úton. A közlekedési problémák kapcsán elindult egy telekocsi-szervező oldal az internetes zivi.hu aloldalaként, amin az Esztergom-Budapest vonalon közlekedők találhatnak maguknak útitársat.

Kapcsolódó cikkünk: Telekocsival Budapestre