Pilisi Szemle (2013/8. hét)

2013.03.22.

Véget ért a farsangi időszak. Már megszokhattuk, hogy a környékbeliek nem hagyják csak úgy elmúlni a mulatságok és bálok idejét, húshagyó kedden, még utoljára jól megadják a módját a farsangtemetésnek. Piliscsabán, Vörösváron, Solymáron és Szentivánon is hangos volt hol a délután, hol az éjszaka a tánctól és a mulatozástól. E heti szemlénkben ezekről nyújtunk Önöknek körképet, és természetesen további programokat ajánlunk a következő két hétre.

Piliscsabán a Hauck Iskola udvarán verssel, dallal és kiszebáb égetéssel kísérelték meg elűzni a telet. A tanulók és a tanárok álarcokban, és mindenféle zajkeltő eszközökkel vonultak a szakadó hóesésben az udvarra, hogy ott közösen máglyát gyújtsanak. Az igazgató rövid beszéde után nemcsak a kiszebábot helyezték a tűzre, hanem azokat a táblákat is, melyekre felírták a rossz dolgokat. Ezzel a szokással a hiedelem szerint nemcsak a telet űzik el, hanem minden rossztól megszabadulnak. A mulatság a tanárok közös meglepetéstáncával ért véget.

A solymári kultúrcsoportok, sok-sok gyermek és felnőtt, fiatal és idős gyűlt össze húshagyó kedd estéjén a Hunyadi Iskola tornatermében, hogy elbúcsúztassa a farsangot. A nagyböjt előtti utolsó estét illendő vígságban, mulatozva tölteni, a kórusok, zenekarok és tánccsoportok pedig igencsak kitettek magukért a jó ügy érdekében. A jelmezes produkciók között a Schaumarer Musikanten fújta a talpalávalót, végül pedig hangos jajveszékelés közepette eltemették Farsang Tónit.

Zenével, tánccal, mulatsággal búcsúztatták a farsangot Vörösváron is. A színpadi műsorban többek között elhangzottak sváb dalok, láthattak részletet az apáca show-ból kicsit másképp, de hallhattak mesét egy válogatós királylányról, aki nem talál megfelelő férjet magának. A színpadi műsor után nagy sírás-rívás közepette temették el a farsangot, és ezzel egy jó ideig a bálokat és a mulatságokat is.

Végül nézzék meg, hogy Pilisszentivánon hogy búcsúztatták el a farsangi időszakot! Miután a vendégek végignézték a Farsang Tóni életéről szóló filmet, még táncolhattak egy kicsit a Pilisthaler Echo zenéjére, s végül részt vehettek a temetési szertartáson is.