Pilisi Szemle (2013/7. hét)

2013.03.22.

Február a farsang, a bálok és az önkormányzati költségvetések ideje, e heti Pilisi Szemlénkben lesz szó mindegyikről, de a tánc és a zene után a képzőművészet vizeire is átevezünk egy kiállítás erejéig. Érdemes lesz velünk tartani a programajánló miatt is, mert a következő egy-két hétben sokféle rendezvény várja önöket: bál, farsangtemetés, kiállítás és koncertek.

Elfogadta a 2013-as költségvetést Vörösvár önkormányzata. Az ülésen emellett is sok fontos téma került napirendre. Hamarosan készülnek a településrendezési tervek, amelyekhez a lakosság véleményét, javaslatait is várják. Pályáznak a közvilágítás energiatakarékos átalakítására, és igényfelmérés indul a balatonfenyvesi üdülő hasznosítására.

Cirill és Metód ünnepéhez közeledve szlovák nyelvű püspöki misén vehettek részt a hívek február 10-én vasárnap a piliscsabai Nagytemplomban. A szentmisét Viliam Judák nyitrai püspök, a szlovák püspöki kar alelnöke mutatta be. Piliscsaba testvértelepülésének, Velky Lapásnak küldöttsége is részt vett a szertartáson Andrej Zurbola polgármester vezetésével. A mise végeztével a két község szoros partnerkapcsolatát a Községháza falán elhelyezett emléktáblával erősítették meg.

Piliscsabán asszonybált tartottak a hétvégén. A belépést szigorú feltételekhez kötötték, hiszen nemcsak hogy kizárólag hölgyeket engedtek be, hanem még jelmezt is kellett viselniük az érkezőknek. A hangulat persze már cseppet sem volt szigorú. Operatőrünk – aki természetesen tartotta magát a szabályokhoz, és azontúl, hogy asszony, operatőrnek öltözött – a céhegylet termében csupa jelmezbe öltözött vidám, táncoskedvű hölgyet talált – fiatalokat és időseket egyaránt. Aki pedig nem akart az ura nélkül mulatni menni – nos, az is talált megoldást…

Német fiatalokból álló kórus érkezett az elmúlt héten Solymárra. A salzwedeli kórus érkezését nagy várakozás övezte, hiszen a kórus két művel is készült. Az egyik Markus Schöllhorn: Spuren der Höffnung című rockmiséje volt, a másik pedig Thomas Gabriel: Junia oratóriuma. Az előadás azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és az elején még teli terem a műsor végére igencsak kiürült. Most következő bejátszásunkból az is kiderül, hogy miért.