Pilisi Szemle (2013/12. hét)

2013.03.20.

Vasútkorszerűsítés és szemétszállítás – ezek e heti adásunk legfőbb témái. De ha velünk tartanak, értesülhetnek minden fontosról, ami az elmúlt héten történt a környéken, és arról is, ami fog – legalábbis ami előre látható…

Húsvét után nem jár a vonat! Április 2-án, húsvét kedden kezdődik a “nagy vágányzár”: a teljes Budapest-Esztergom vonalon szünetel a vonatközlekedés. A kétszintű csomópont építése a pilisvörösvári vasútállomásnál szintén április 2-án kezdődik, de a kapcsolódó terelőutak építése már március végén megkezdődhet. A változásokról, a legfontosabb tudnivalókról szól összefoglalónk.

Áprilistól változik a hulladékszállítás rendje Solymáron. Március végéig mindenkinek meg kell kötnie a hulladékszállítási szerződést ahhoz, hogy áprilistól elvigyék a szemetét. A lakosság már megkapta a szerződéseket, ezeket aláírva a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán lehet leadni. A tudnivalókról a település jegyzőjét, dr. Beregszászi Márkot és a Saubermacher Bicske Kft. ügyvezetőjét, Kifferné Héder Andreát kérdeztük.

Március 12-én tartotta e havi rendes ülését Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata. Az ülésen a legfontosabb napirend a költségvetés tárgyalása volt, melyet végül el is fogadott a testület. Téma volt még többek között a településfejlesztési koncepció és az útjavítási munkálatok is, a részleteket megtudhatják tudósításunkból.

Idén a zord időjárás miatt országszerte elmaradtak a március 15-i ünnepségek. A környékben is sok helyütt borultak az eredeti tervek. Piliscsabán és Szentivánon sem tartották meg a községi ünnepséget. Solymáron viszont már 14-én este lezajlott a megemlékezés, amelyen az idei ifjúsági kitüntetéseket is kiosztották. Pilisvörösváron is megtartották a megemlékezést – bár nem az eredeti tervek szerint. A Hősök tere helyett a Gradus óvodát választották helyszínnek, így nem szabadtéren kellett tartani az ünnepséget. A Templom téri iskola diákjai adtak műsort.

Megtartották a második esküvő-kiállítást Solymáron, az Aranykorona Étteremben. Bár az országos havazás miatt egy nappal a tervezettnél később kezdődött, de így is sokan ellátogattak az étteremben berendezett kiállításra, melyen környékbeli vállalkozók kínálata volt látható.

Hírek, programajánló  – mindez a 12. heti Pilisi Szemlében.