Pad készül a hársfa törzséből

2013.03.26.
Pad készül a hársfa törzséből

A piliscsabai hársfát a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Piliscsaba Önkormányzatának adományozta. A tűzifát a rászorulóknak ajánlották fel, a törzséből pedig pad készül.

A hét elején Gáspár Csaba polgármester és Simon Gyula képviselő tárgyalást folytatott a NIF kommunikációs osztályának vezetőjével. Loppert Dániel elmondta, hogy csak Piliscsabán 40 fát és 1500 cserjét fognak ültetni, és a kivágott fát Piliscsaba Önkormányzatának ajándékozzák. A tárgyalás eredményeként felajánlottak még 10 db nagyobb méretű kis levelű hársfát is. A kivágott fa egy részét, 3-4 köbméternyi tűzifát a rászoruló családok részére ajánlották fel, a fa törzséből pedig pad készül, amelyet az állomás területén helyeznek el.

Nem sikerült megmentenie Piliscsabának a 150 éves hársfát. Amint arról múlt héten hírt adtunk, a fa útjában állt a vasútkoszerűsítés munkálatainak. Civil összefogással megpróbálták megmenteni a fát, a település kezdeményezte a helyi védettség alá vételt. A beruházó NIF Zrt. hétfőre egyeztetést ígért, de ezt nem várták meg, hanem már szombaton reggel kivágták a matuzsálemet.

A NIF azzal indokolta a kivágást, hogy a fa ágai a felsővezeték esetében 2 méteren belül lettek volna, a gyökerei pedig az építendő sín alatt húzódtak volna. A kivitelezési terveket már korábban elfogadták, a kivágás pedig a jogszabályoknak megfelelően zajlott. A társaság a beruházásoknál kiemelten figyelembe veszi a környezetvédelmi szempontokat, a teljes Budapest–Esztergom vasúti vonalszakasz felújítása során összesen 288 fát, 11 455 cserjét, valamint 56 fenyőt telepítenek.

Korábbi cikkeink a témában:

Pótolja a NIF a Piliscsabán kivágott hársfát

Kivágták az öreg hársfát

Demonstráció egy 150 éves hársfáért Piliscsabán