Ilyen vonatok járnak majd Budapest és Esztergom között

2013.03.19.
Ilyen vonatok járnak majd Budapest és Esztergom között

A MÁV 48 korszerű alacsonypadlós villamos FLIRT motorvonat megvásárlásáról írt alá szerződést a Stadlerrel március 19-én a Közlekedési Múzeumban. A jelenlegi tervek szerint a Budapest–Esztergom vonalon is ilyenek közlekednek majd.

motorvonat_ szerz_terepaszt_hegmanne_kovesdi_david_ungvariHogy mikor lesz az a majd – egyelőre kérdés. Annyi biztos, hogy a Stadler Bussnang AG az első két motorvonatot 2014 áprilisában, míg az utolsó járműveket 2015. szeptember 30-ig szállítja le. Az akadálymentesített járművek összesen 211 ülőhellyel rendelkeznek majd, végsebességük pedig 160 km/óra lesz. A motorvonatok a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, kerekesszékek és kerékpárok fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyedén használható mosdóval, WIFI internettel, illetve mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal lesznek felszerelve. A járművek egységára 5,558 millió euró, a beszerzést teljes egészében európai uniós forrásból valósítják meg.

A támogatási szerződést Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója, és dr. Vér Iván, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló beruházásokat koordináló Közlekedésfejlesztési Zrt. vezérigazgatója írták alá, a szállításáról szóló vállalkozói szerződéseket a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. részéről szintén Ungvári Csaba és Kövesdi Szilárd vezérigazgatók, míg a Stadler Bussnang AG képviseletében Peter Jenelten, a cégcsoport ügyvezető alelnöke látták el kézjegyükkel.